کلینیک حقوقی


آشنایی با کلینیک حقوقی پوهنتون غالب

کلینیک حقوقی پوهنتون غالب ـ هرات در سال 1395 به منظور ارتقای سطح دانش و کسب مهارت‌های حقوقی عملی محصلان پوهنحی حقوق و علوم سیاسی این پوهنتون، در چارچوب پوهنحی مذکور تأسیس گردیده است. این کلینیک پس از اخذ مجوز رسمی از سوی بورد مستقل مساعدت‌های حقوقی وزارت عدلیه کشور، تا اکنون در فضایي از دانش تجربه تعهد و عدالت محوری فعالیت می‌نماید. محصلان پوهنحی حقوق و علوم سیاسی در راستای آموزش مسلکی و حقوقی در بخش‌های سیستم اجراآت جزایی و مدنی، وکالت دفاع، پولیس، حارنوالی و محاکم، قضایای دولت و اداره حقوق در طول حضور در کلینیک حقوقی به طور مستمر تجربه و دانش اندوزی می‌نماید. هم‌چنان کلینیک متذکره در راستای مساعدت‌های حقوقی رایگان برای اقشار بی‌بضاعت جامعه به ویژه زنان و اطفال و آگاهی‌دهی حقوقی عامه فعالیت می‌نماید و تا اکنون 280 محصل واجد شرایط در برنامه‌های کلینیک حقوقی در طی 13 دوره تصدیق‌نامه فراغت به دست آورده‌اند.

تعریف کلینیک حقوقی

کلینیک حقوقی مراکزی‌اند که در آن محصلان پوهنحی‌های حقوق، شرعیات و یا مدارس دینی کشور، به منظور کسب مهارت‌های مسلکی حقوقی و ارایه مساعدت‎های حقوقی تحت نظر وکیل مدافع (مساعدحقوقی) فعالیت می‌نماید (فقرۀ  7 مادۀ 4 مقره مساعدت‌های حقوقی).

اهمیت کلینیک حقوقی

کلینیک حقوقی سال‌هاست که توسط کشورهای توسعه یافته در محیط‌های دانشگاهی‌شان تمرین شده و به عنوان تجربۀ مثبت از آن یاد می‌شود؛ زیرا فراگیری محض علوم به ویژه حقوق آن‌هم به روش صرفاً نظری نیازمندی‌های حوزه شغلی فارغان را عملاً برآورده نساخته بلکه فراگیری مؤثر حقوقی، مستلزم کسب آموزش مهارت‌های عملی تجربی آن نیز می‌باشد در کلینیک حقوقی علاوه بر مساعدت به افراد نیازمند جامعه جهت ارایه خدمات رایگان حقوقی محصلان حقوق را عملاً به روش‌های کار‌های عملی نهادهای عدلی قضایی آموزش داده و محصلان در طول دوره کارآموزی مهار‌ت‌های لازم را جهت حضور موثر درعرصه شغلی شان به دست می‌آورند. 

اهداف آموزشی کلینیک حقوقی

رشد آگاهی، توانایی و مهارت تدریس محصلان / آگاه ساختن اقشار مختلف جامعه به ویژه طیف معلمان و متعلمان به حقوق اساسی آن‌ها / آگاهی دهی حقوقی برای افراد مختلف جامعه درقسمت قوانین، مراجع قانونی، حل مشکلات معضلات و روند نظام محاکماتی در نهادهای عدلی و قضایی کشور / داشتن یک جامعۀ ایده‌آل و عاری از هر نوع تبعیض و ظلم/ دست‌رسی تمام افراد جامعه به محاکمه عادلانه جهت برخورداری از حقوق شان / ایجاد وحدت ملی و رفع هر نوع اختلاف و نزاع / تلاش در جهت ترویج حاکمیت قانون و احترام به آن در جامعه / ارایه مساعدت‌های حقوقی رایگان برای اقشار بی بضاعت به ویژه زنان و اطفال / ایجاد برنامه عملی تخصصی حقوقی جهت بالا بردن مهارت‌های مسلکی محصلان و آماده سازی آن‌ها برای ستاژ، وکالت دفاع، تقنین، قضا و حارنوالی / تدویر ورکشاب های آموزشی/ تدویر محاکم تمثیلی/ انجام کارهای میدانی در ادرات عدلی وقضایی.

بخش‌های کاری کلینیک حقوقی

1ـ کلینیک جزایی.

2ـ  کلینیک مشوره‌دهی.

 3ـ کلینیک آگاهی دهی حقوقی.

 4ـ تحریر حقوقی.

 5ـ  محاکم تمثیلی.